Kauppakeskus Ratinan työmaa-aitoja värittää katutaide

4 marraskuu, 2015 Kauppakeskus Ratinan työmaa-aitoja värittää katutaide

 

Katutaide kauppakeskus Ratinan työmaa-aidoissa muistuttaa yhteisöllisen tekemisen tärkeydestä ja ilahduttaa kaupunkilaisia pimeänä vuodenaikana. Tamperelaistaiteilijoiden ja -oppilaiden maalaamat värikkäät taideteokset myös piristävät katukuvaa ja toimivat näkyvänä ilmaisumuotona taiteentekijöille. Keväällä 2018 valmistuvassa kauppakeskuksessa yhteisöllisyys on keskeisessä roolissa.


Kauppakeskuksen uudisrakennus Valo-Ratinan työmaa-aitaa koristaa näyttävä, 20 metriä leveä graffitityö. Sen toteuttivat läänintaiteilija, katutaiteilija Tero Karvinen sekä katutaiteilijat Samppa Stenberg, Samuli Kivinummi, Tarmo Kaikkonen ja Juha Ristimäki. Teos tehtiin osana 50-vuotisjuhlavuotta viettävää Tampereen Valoviikot -tapahtumaa. Projekti on ainutlaatuinen, sillä graffitityöt myös projisoidaan keskustan länsipuolen rakennusten seiniin osana Valoviikkoja.


– On hienoa, että yhteistyö katutaiteen saralla on lisääntynyt. Yhtä mittavaa projektia kuin nyt Ratinan ja Tampereen taidemuseon kanssa teimme ei ole aiemmin Suomessa nähty. Haluamme tuoda taiteen helposti ihmisten nähtäville ja toivomme samalla hälventävämme katutaiteeseen kohdistuvia ennakkoluuloja, Karvinen sanoo.


Karvinen tutustui graffiteihin vuonna 1984 ollessaan 11-vuotias. Nuori mies ihasteli elokuva Beat Streetin roolihahmo Ramon maalaamia graffiteja, joissa luki tämän oma nimi. Tuolloin erittäin kovan kritiikin alaista taidemuotoa Karvinen pääsi kokeilemaan ensi kerran vuonna 1989.

– Ratina-projektin työni on klassista graffitia, jonka keskiössä ovat alusta lähtien olleet nimet. Myös tässä teoksessa nimigraffitit korostuvat. Työstäni tuli kuitenkin varsin maalauksellinen tavanomaisesta katutaiteesta poiketen, Karvinen kertoo.


Karvinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2008 ja valittu läänintaiteilijaksi ensimmäisenä katutaiteilijana vuonna 2011.

 


Vuorovaikutustaitoja ilon kautta

 

Oman kädenjälkensä Ratinan työmaa-aitoihin jättivät myös Tampereen Annalan koulun montessoriluokan 93 oppilasta. Esikoululaiset sekä 1.–6.-luokkalaiset suunnittelivat yhdessä graffitityöt, ja 3.–6. luokkien oppilaat maalasivat taideteoksen.

 

– Yhteistyöprojekti kauppakeskus Ratinan kanssa oli lapsille hieno tapa päästä harjoittelemaan vuorovaikutustaitoja ja työskentelyä eri-ikäisten oppilaiden kanssa luokkahuoneen ulkopuolella, apulaisrehtori Kirsi Numminen kertoo.

 

Montessorikoululaiset ideoivat teoksensa teemalla Minun ostoskeskukseni.

 

– Lapset nauttivat, kun he saivat tehdä taidetta näkyvälle paikalle ja heidän mielipiteistään oltiin kiinnostuneita. Heistä oli jännittävää käyttää graffititaiteen oikeita välineitä. Lapset ovat työstään ylpeinä käyneet esittelemässä teosta vanhemmilleen, Numminen iloitsee.

 

Montessoriopetuksen ydin on auttaa ja kannustaa lapsia oivaltamaan ja tekemään itse. Montessorikoululaisten maalaus on nähtävillä entisöitävän Funkkis-Ratinan viereisessä työmaa-aidassa. Lisäksi Tammerkosken lukion graffitikurssin opiskelijat maalasivat oman työnsä uudisrakennuksen työmaa-aitaan.

 

 

 

 

Tero Karvinen

 

Samppa Stenberg

 

Juha Ristimäki

 

Tarmo Kaikkonen

 

 

Samuli Kivinummi