Kauppakeskus tapahtumien ytimessä

29 lokakuu, 2015 Kauppakeskus tapahtumien ytimessä

 

Kauppakeskus Ratina rakentuu Tampereen ydinkeskustaan vilkkaiden tapahtuma-alueiden, kuten Tampereen stadionin ja Ratinanniemen puistoalueen, viereen. Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä ja Blockfestin perustaja ja tuottaja Kalle Kallonen toivottavat uuden kauppakeskuksen lämpimästi tervetulleeksi osaksi virkeää tapahtumakaupunkia.

 

Tapahtumajohtaja Perttu Pesä luotsaa Tampereen kaupungin tapahtumatoimistoa, joka muun muassa etsii uusia potentiaalisia tapahtumia, osallistuu suurtapahtumien hakuun Tampereelle sekä avustaa tapahtumien lupaprosesseissa.

 

- Työssäni on tärkeää esimerkiksi kuunnella aktiivisesti hiljaisia viestejä, jotta voi löytää jotakin suurta. Tampereella järjestettävä hiphop-festivaali Blockfest on hieno esimerkki siitä, miten pieni indiefestari voi kehittyä 60 000 kävijän tapahtumaksi. Tällaista menestystä harva olisi festarin alkuaikoina uskaltanut arvata, Pesä sanoo.

 

Tapahtumatoimiston toiminta-alue on hyvin laaja: ¬Tampereella on esimerkiksi 20 palloilun pääsarjaseuraa, ja kaupungissa toteutetaan 37 keskisuurta ja suurta festivaalia vuodessa. Yksinomaan musiikkia sisältäviä tapahtumia järjestetään Tampereella Teoston laskelmien mukaan vuodessa noin 4 200.

 

Pesä näkee kauppakeskus Ratinan hyvänä lisänä Ratinan alueen palvelu- ja tapahtumatarjontaan.

 

– Kauppakeskus Ratina, Ratinanniemen puistoalue ja Tampereen stadion tukevat tarjonnallaan toinen toistaan. On tätä päivää yhdistää kaupalliset palvelut ja tapahtumat.

 

Tapahtumat luovat työpaikkoja

 

Tapahtumat ovat yksi merkittävä syy matkustaa paikasta toiseen. Esimerkiksi Tampereen tapahtumiin osallistujista 40 prosenttia on tamperelaisia, 20 prosenttia pirkanmaalaisia ja 40 prosenttia ulkopaikkakuntalaisia.

 

– Tampereelle tapahtumia varten saapuvat ihmiset kuluttavat esimerkiksi kaupungin majoitus- ja ravintolapalveluita. Jos Tampereen tapahtumatoiminta lakkautettaisiin tai sitä vähennettäisiin, tulisi se vaikuttamaan tuhansiin työpaikkoihin Tampereella ja sen lähialueilla, Pesä sanoo.

 

Tapahtumavieraat jättävät kaupunkiin huomattavan summan rahaa. Tapahtumiin myydään lippuja jopa 300 miljoonalla eurolla vuodessa. Myös muut toimijat hyötyvät tapahtumista: välillisesti puhutaan jopa 1,3 miljardin euron liikevaihtohyödystä tapahtumien yhteydessä.

 

Pesä arvioi, että mikäli suunnitteilla oleva Tampereen monitoimiareena toteutetaan, tuo se suuren muutoksen kaupungin tapahtumakenttään.

 

– Uusi monitoimiareena mahdollistaisi suurienkin tapahtumien toteuttamisen Tampereella myös talviaikaan.

Tapahtumapaikkana Ratina

 

Blockfestin perustaja ja vastaava tuottaja Kalle Kallonen johtaa Pohjoismaiden suurinta hiphop-festivaalia, Blockfestiä, joka järjestetään elokuussa nykyisin Ratinanniemen puistoalueella. Tänä vuonna tapahtuma laajentui ensimmäistä kertaa myös Tampereen stadionille.

 

– Blockfest on yksi Suomen suurimmista kaupunkifestivaaleista. Tänä kesänä lavalla nähtiin muun muassa Wiz Khalifan ja Mobb Deepin kaltaisia maailmantähtiä sekä kotimaisen rytmimusiikin terävin kärki Cheekin paluu mukaan lukien, Kallonen kertoo.

 

Tampere on Blockfestin järjestäjien kotikaupunki, ja kotiseuturakkaina he haluavat toteuttaa tapahtuman Tampereella myös jatkossa.

 

– Olemme ylpeitä tamperelaisia, ja haluamme pitää Blockfestin täällä niin pitkään kuin mahdollista. Tampere ja Ratina kaupungin ydinkeskustassa ovat erityisesti keskeisten sijaintiensa vuoksi loistavat tapahtumille. Alueelle on helppoa saapua mistä ja millä kulkuvälineellä tahansa, Kallonen sanoo.

 

Kallonen näkee uudessa kauppakeskuksessa monia mahdollisuuksia. Blockfest on näkynyt esimerkiksi paikallisissa vaatemyymälöissä, joissa on voinut vaihtaa pääsylipun tapahtumarannekkeeseen.