Uuden ajan kauppakeskus Tampereen sydämessä

14 lokakuu, 2015 Uuden ajan kauppakeskus Tampereen sydämessä

funkkis_ratina_press_1712014-HR

Ratina yhdistää uuden ja vanhan, reaalin ja virtuaalisen sekä viihtymisen ja välttämättömyyden

Tampereen paraatipaikalle, suvannon rantaan rakentuva Ratina-kauppakeskus tarjoaa asiakkailleen ainutlaatuiset vaihtoehdot viihtymiseen ja yhdessäoloon.

Sponda Oyj:n Kauppakeskukset-yksikön johtaja Henrik Stadigh ja Kiinteistökehitys-yksikön liiketoimintajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää kertovat, millainen uudesta kauppakeskuksesta rakentuu.


Mitä uutta Suomen kauppakeskuskentässä Ratina tarjoaa?


– Kaupungin keskustaan, olemassa olevan infrastruktuurin keskelle on Suomen oloissa ainutlaatuista päästä nykypäivänä pystyttämään kokonaista modernia kauppakeskuskompleksia, eli jo ihanteellinen sijainti nostaa Ratinan omaan luokkaansa. Kauppakeskus Ratina tulee vastaamaan voimakkaasti kehittyvän Pirkanmaan kasvaviin palvelutarpeisiin. Ratinan konsepti onkin luova yhdistelmä perinteistä kauppakeskusta ja uuden ajan viihtymistilaa, sillä asiakasvirrat ovat jo valmiiksi olemassa – meidän tarvitsee vain tarjota ihmisille syy pysähtyä ja poiketa käymään, Tanhuanpää toteaa.


Mitkä elementit houkuttelevat kävijöitä Ratinaan?


– Tavoitteenamme on tuoda Ratinaan sellaisia liikkeitä joita ei ole aikaisemmin ollut Pirkanmaalla. Kehitämme Ratinaan Tampereen merkittävimmän kaupallisen palvelukokonaisuuden, joka tarjoaa alueen monipuolisimmat palvelut keskitetysti yhdestä paikasta. Ratinaan on myös helppo tulla autolla, pyörällä, joukkoliikenteellä tai jalan – samaa ei voi monesta keskustakohteesta sanoa. Vaivattoman saavutettavuuden lisäksi yleinen viihtyisyys on meille tärkeä arvo, ja panostamme erityisesti kuluttajien palvelukokemukseen. Tuemme sitä kauppakeskuksessa järjestettävillä tapahtumilla ja tuomalla myös digitaalisia palveluja kauppakeskusympäristöön, Stadigh kertoo.


Miten ympäristönäkökulma on huomioitu Ratinassa?


– Ympäristö- ja yhteiskuntavastuu ovat asioita, johon meillä Spondassa todella panostetaan. Esimerkiksi Ratinan jäähdyttämiseen käytetään hyväksi suvannon läpi virtaavia viileitä vesimassoja, ja näin säästetään energiaa. Lisäksi kauppojen kylmäkoneiden tuottama lämpö kerätään talteen ja käytetään koko kiinteistön lämmittämiseen – lopulta sisätiloissa käytetty lämmin ilma vielä puhalletaan parkkitilojen kautta ulos, joten ilman lämpöenergia hyödynnetään mahdollisimman tarkasti, Tanhuanpää antaa esimerkkejä.


Ratina koostuu kolmesta tilasta: Valo-Ratina, Funkkis-Ratina ja Ranta-Ratina. Miten nämä kolme rakennusta eroavat toisistaan?
– Valo-Ratina on näistä se kokonaan uusiksi rakennettava kohde, kun taas Funkkis- ja Ranta-Ratina ovat 30-luvun rakennuksia, jotka entisöimme vanhaa kunnioittaen moderneiksi tiloiksi. Lisäksi laajennamme nykyisin Autotuonnin nimellä tunnettua Ranta-Ratinan kiinteistöä, Tanhuanpää kertoo.


– Nämä historialliset kohteet muodostavat merkittävän osan Ratinan kaupallista kokonaisuutta. Kulku uudisrakennuksen ja entisöitävien rakennusten välillä sujuu vaivattomasti sisätilojen kautta, Stadigh lisää.


Onko yleisöllä mahdollisuus vaikuttaa Ratinan tapahtumiin?


– Ratina tulee olemaan vahvasti läsnä asiakkaidensa arjessa: järjestämme erilaisia yleisötilaisuuksia, joiden kautta pääsemme kuulemaan kävijöidemme ajatuksia ja mielipiteitä. Myös sosiaalisessa mediassa olemme aktiivinen toimija jo rakentamisen aikana ja varsinkin sen jälkeen kun Ratina on valmistunut – sehän on suora ja helppokäyttöinen palautekanava kaikille osapuolille, Stadigh tietää.


Mitä Ratina on vuonna 2025?


– Maailma muuttuu tällä hetkellä niin vauhdikkaasti, että on vaikea nähdä kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita vuosi 2025 tarjoaa. Kaupan alan murroksen vaikutus kuluttajakäyttäytymiseen, väestörakenteen muutokset ja toisaalta vapaa-ajan muuttuva käyttö ovat aihepiirejä, joita meillä tutkitaan tarkasti. Niiden luomissa trendeissä haluamme olla edelläkävijänä! Ratinasta kehitetään muuntojoustava ja viihtyisä kauppakeskus, jossa voidaan vastata kuluttajien muuttuviin tarpeisiin. Tampereen keskusta säilyttää asemansa kaupallisena keskustana, ja Ratina tulee olemaan modernin Tampereen sydän, Tanhuanpää ja Stadigh lupaavat.